Top 15 Veilige planten voor katten

Top 15 Veilige planten voor katten

Top 15 Veilige planten voor katten

Top 15 Veilige planten voor katten

Geplaatst op 20-1-2021 door

Het staat zo gezellig....... Een paar grote groene planten in de woonkamer, bloemen op de keukentafel. Het maakt je huis helemaal af vind ik. Met katten als huisgenoot is het wel opletten welke plant of bloemen je in huis haalt. Veel planten zijn in meer of mindere mate giftig voor onze nieuwsgierige viervoeters.

Van sommige planten zal een kat alleen wat misselijk worden, maar andere planten kunnen grote schade aanrichten. Let dus altijd op welke plant je in huis haalt en of je kat aan de planten zit.
In mijn blog giftige planten voor je kat vind je een top 15 populaire, maar giftige, planten.

Gelukkig zijn er ook genoeg mooie en niet giftige planten voor katten waar ze niet ziek van worden en waar ze gerust aan mogen knabbelen! Ik heb er een aantal voor je verzameld.
 

15 niet giftige planten en bloemen voor je kat

(en andere viervoeters in huis)

 

Niet giftige planten voor katten zijn misschien wel mooier dan de wel giftige plantsoorten. Nog niet eens om hun uiterlijk, maar zeker omdat ze veilig zijn voor je harige viervoeter. Sommige planten worden zelfs speciaal voor katten gekweekt, zoals kattengras in potjes, verkrijgbaar in de dierenwinkel.
Al zijn de onderstaande 15 planten en bloemen niet giftig, het is nooit gezond als je kat of hond een deel van een plant opeet. Hun darmen zijn daar niet op ingesteld en zullen daarom vaak wel in opstand komen. Bij twijfel over de gezondheid van je geliefde huisdier raadpleeg altijd een dierenarts!


Orchidee 

Veilig en fleurig in huis. Met een beetje geluk is de ene stengel bloemen uitgebloeid en zit de volgende stengel al in de knop.
Deze niet giftige plant is gemakkelijk te onderhouden en kan best tegen een stootje (van je kat).

orchidee een veilige plant voor katten

Limonium
Limonium vrolijke gekleurde droogbloemen die veilig zijn voor katten
Deze bloem in verschillende kleurtjes staat ook wel bekend onder de naam zee-lavendel of moeras-rozemarijn. Ondanks de naam zijn ze niet gerelateerd aan lavendel of rozemarijn. Lavendel is zelfs giftig voor katten. 


Palm

De palm is populair als kamerplant, in al zijn soorten en maten. Fijn daarom dat dit ook een veilige plant is voor je kat. Maar let op! De Cyaspalm, ook wel Vredespalm genoemd, is een uitzondering onder de palmen. Deze is namelijk niet veilig voor je huisdier. Andere palmen zoals de Areca, Washingtonia of de kokospalm zijn wel veilig voor je kat.


Pannekoekplant

Ik beken; mijn huis staat er vol mee. De inmiddels o zo bekende Pilea Peperomioides is gelukkig veilig voor katten. Mijn eigen katten knabbelen er wel eens aan, maar over het algemeen blijft het bij kijken. En ok, soms vliegt er een van de vensterbank. Een voordeel dat het sterkte plantjes zijn en best tegen een stootje kunnen. En wat ook leuk is van de pannekoekplant; er groeien heel snel stekjes. Om iemand anders blij mee te maken of als vervanging, mocht een van je plantjes zijn gesneuveld door nieuwsgierige katten.


Krulvaren

Varens zijn luchtzuiverend en zorgen daardoor voor een hogere luchtvochtigheid in huis.
Mooi meegenomen in de winter. Een hogere luchtvochtigheid zorg er namelijk voor dat je kat minder snel statisch word.

krulvarens zijn veilig voor katten

Graslelie

Leuke lange sprieten krijgt de graslelie, vaak heel aantrekkelijk voor een kat. Heb je dat liever niet? De graslelie vermaakt zich goed in een pot op de vensterbank of een boekenplank, maar vindt het ook fijn om als hangplant te dienen. Veilig in de lucht voor je kat en toch een mooie eye-catcher in huis.  


Calathea
De calathea is een grote plantenfamilie en heel fijn, ze zijn allen niet giftig! De een heeft nog mooiere bladeren als de ander en is daardoor in veel huiskamers wel te vinden. De calathea komt van origine uit het tropisch regenwoud en je kunt wel nagaan dat het ons klimaat het niet altijd even makkelijk is deze planten goed te onderhouden. Goed inlezen dus, voor je een van deze pracht-exemplaren in huis neemt!

 

calathea plantenfamilie veilig voor katten

Beaucarnea

Beter bekend als olifantspoot. De Beaucarnea is een katvriendelijke plant én fungeert ook nog wel eens als krabpaal. De dikke stam ziet er ook wel heel aantrekkelijk uit voor een kat.


Bananenplant

Een eye-catcher in huis vind ik de bananenplant! Met zijn mooie grote groene bladeren geeft het een heerlijk tropisch sfeertje.
Heel fijn daarom dat de banenplant veilig is voor nieuwsgierige katten. De bladeren zijn wel heel kwetsbaar.


Gerbera
Een van mijn favoriete bloemen. De felle kleuren en grote bloemen zorgen voor een vrolijk geheel.
Alleen jammer dat mijn katten dat ook vinden. Een vaas vol gerbera's vinden ze altijd heerlijk om aan te snuffelen, knabbelen en met een beetje pech -en geluk voor hun- lukt het ook nog een steel uit de vaas te halen om er daarna vrolijk mee door de kamer te rennen.

gerbera veilige bloemen voor katten

Freesia
freesia een heerlijk geurende bloem, veilig voor katten
Een andere favoriete bloem is de o-zo ouderwetse fresia. De geur van verse fresia's is subtiel en zoet. Niet voor niets wordt deze bloem vaak gebruikt in parfums. Deze geur vers in huis halen is geen probleem, helemaal veilig voor katten.


Bromelia

Een klassieker in Nederlandse huiskamers met zijn grote groene stevige bladeren en prachtige kleurige bloem. De familie Bromelia is makkelijk te onderhouden en veilig voor katten.


Areca Dypsis
Je kunt een klein exemplaar kopen van deze goudspalm, maar met wat liefde groeit deze mini al snel uit tot een prachtige grote plant. areca dypsis veilige palm voor katten  


Hertshoorn

Makkelijk te onderhouden en super decoratief in huis. De hertshoorn hangt liever dan dat hij staat, dus ook als hij wel giftig zou zijn, is een veilig plekje voor deze plant niet zo heel moeilijk te vinden.


Zebracactus

Als laatste in de rij niet giftige planten voor katten; de zebracactus. Deze vetplant groeit langzaam en is heel gemakkelijk in onderhoud. Leuk om met een paar mini plantjes bij elkaar te zetten.Deze lijst is nog lang niet compleet, maar geeft een kleine selectie van populaire planten en bloemen die veilig zijn voor katten.
Twijfel je over een plant en wil je graag weten of er risico’s zijn? Een Engelstalige, uitgebreide lijst met foto’s is online te vinden op de site van de ASPCA.Zit je kat veel aan je planten? lees de blog voor tips om te herkennen of je kat zich verveelt of verwen je kat direct met wat leuke nieuwe speeltjes, zodat de planten met rust gelaten worden.

 
planten

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!