voerpuzzels

Voerpuzzels: voedselverrijking voor je kat en meer!


Een voerpuzzel is een vorm van voedselverrijking voor je kat. Je kat word uitgedaagd moeite te doen voor zijn voer, zoals ze ook in de natuur niet een kant en klaar bakje voer gepresenteerd krijgen. Vooral verveelde en/of slimme katten kun je hier op een fijne manier mee uitdagen.

Eten vanuit een voerpuzzel is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat je kat langzamer eet, wat de kans op overgeven vermindert. Het gaat verveling tegen, geeft een mentale uitdaging en vermindert stress. Ook voor katten met overgewicht zijn voerpuzzels een goede ondersteuning in het afvallen. Doordat er meer moeite gedaan moet worden voor het voedsel, beweegt de kat meer en raak eerder verzadigd door de vertraagde manier van eten.


Voor het eerst een voerpuzzel?

Begin met een puzzel waar het voer makkelijk uit te halen is voor de kat, zorg dat de kat het voer goed kan ruiken en kan zien.  Dit soort puzzels worden vaak de slow feeder genoemd. Ze zijn er in allerlei versies, afmetingen en kleuren. Merendeel geschikt voor de vaatwasser.

Het beste moment om een voerpuzzel te introduceren, is het moment dat de kat normaal eten krijgt of in ieder geval als hij honger heeft. Want, waarom zou je kat moeite doen voor brokjes als er een bakje klaar staat en hij de hele dag zijn buikje vol kan eten?
Zorg voor iets extra lekkers wanneer je de voerpuzzel voor het eerst introduceert. De dagelijkse brokken zijn voor sommige katten al lekker genoeg, andere katten moeten iets meer gestimuleerd worden, dan zijn snoepjes vaak net wat verleidelijker voor de kat. Zorg dat je het lekkers in bijzijn van je kat op een makkelijke plek in de voerpuzzel legt, de kat ziet waar de snoepjes heen gaan en zal zelf proberen ze op dezelfde manier er uit te krijgen. 
Zo heeft je kat in de gaten dat hij met een beetje moeite, wat lekkers krijgt.

Dit kun je steeds een stukje uitbouwen tot de moeilijkere plaatsen in de voerpuzzel. Zorg dat eerst de puzzel goed gaat met wat lekkers en leg er dan steeds meer van de gewone brokken in, die je anders in het voerbakje zou leggen.

Sommige katten hebben heel snel door hoe het werkt en vinden het leuk om voor het beetje inspanning beloond te worden met een snoepje/brokje, andere katten moet je wat meer stimuleren. Houd dus vooral in het begin in de gaten hoe je kat er mee om gaat. Hoe makkelijker de kat de snoepjes/brokjes uit de puzzel haalt, zonder gefrustreerd te worden, hoe moeilijker je het kunt maken. Word de puzzel te makkelijk, dan kun je gaan proberen een wat moeilijkere puzzel te introduceren. Een waarvan de kat met zijn pootjes eerst een dekseltje moet openen, of met zijn pootje een schuifje opzij duwen.

Alle voerpuzzels zijn geschikt voor brokjes/snoepjes, veel zijn er ook geschikt voor zachtvoer. Stuur bij twijfel even een email voor advies!

Let op!

Het is voor een kat belangrijk dat hij blijft eten. Vervang daarom niet direct het hele voerbakje voor een voerpuzzel, maar bouw dit op. 
Voerpuzzels zijn geschikt voor alle katten, maar dat wil niet zeggen dat alle voerpuzzels direct voor élke kat geschikt zijn. Er zijn katten die een voerpuzzel niet begrijpen of de voerpuzzel echt niet leuk vinden. Probeer het een periode regelmatig en kijk hoe je kat er op reageert. 

 

AFP Interactive Food maze

AFP Interactive Food maze

18,95

Je kat laten eten en tegelijkertijd laten spelen? Dan zit je goed met de Interactive Food Maze van .....

AFP Interactive treat dispenser

AFP Interactive treat dispenser

12,25

Je kat bezig houden met deze treat dispenser is niet zo moeilijk!  Stop wat brokjes of snoep.....

AFP Interactive treat maze

AFP Interactive treat maze

36,50

Bouw zelf een leuke voerpuzzel voor je kat!  Daag je kat uit met deze Interactive Treat Maze.....

Eat Slow antischrok voerbak Blauw Small

Eat Slow antischrok voerbak Blauw Small

12,95

De EAT SLOW voerbak is ontwikkeld om een hond langzamer te laten eten. Maar he! en onze kat dan? Ind.....

Eat slow antischrok voerbak grijs Small

Eat slow antischrok voerbak grijs Small

12,95

De EAT SLOW voerbak is ontwikkeld om een hond langzamer te laten eten. Maar he! en onze kat dan? Ind.....

Egg-Cersizer gedoseerd voeren

Egg-Cersizer gedoseerd voeren

7,95

Laat je kat werken voor zijn voer! Dat zorgt voor meer fysieke en mentale uitdaging en gaat vervelin.....

Ferplast Discover voerpuzzel

Ferplast Discover voerpuzzel

16,95

Is jou kat wel in voor een uitdaging?  Of toe aan een wat moeilijkere voerpuzzel? De Ferplas.....

Ferplast Poker

Ferplast Poker

32,50

De Ferplast Poker is een mooie, ruime voerpuzzel voor katten en ook zeker geschikt honden en zorg vo.....