Een fitte kat in de zomer
Heeft mijn kat het niet te warm?
Ook in de zomer zie je katten graag vol in de zon liggen genieten. Het liefst languit, zodat ze zoveel mogelijk zon meepakken zou je denken.
Een kat kan heel goed omgaan met warmte. Niet zo gek als je nagaat dat onze huiskat afstamt van verschillende verwante wilde kattensoorten; de Afrikaanse wilde kat, de woestijnkat en de moeraskat.
Katten zijn dus van oorsprong woestijndieren en daar is het lichaam van onze huidige huiskat nog steeds heel goed op ingesteld. Zo werkt de vacht als een soort thermoskan. Het isoleert enorm goed!
Hoe zorgt een kat zelf dat hij het niet te heet krijgt?
Naast dat hun vacht al goed isoleert, weet je kat zelf ook goed om te gaan met de warmte en wordt het toch te heet, dan zoeken ze vanzelf een koeler plekje.Is je kat minder actief? Geen zorgen, minder bewegen zorgt voor minder energieverbruik en houdt het lichaam op die manier koeler.
Languit in de zon gaan liggen doen ze echt niet om zoveel mogelijk zon mee te pakken, maar zo kan wel de wind beter over hun hele lichaam waaien en ontsnapt er meer warmte.
Ook gaan veel katten zich met warm weer meer wassen. Onderzoek heeft aangetoond dat speeksel verdampt en de huid koelt tot wel 17 graden koeler dan de toplaag van de vacht. Toch wel slimme beesten, die huiskatten!
Help je kat een handje met de warmte
Toch kan het ook voor een kat te heet worden!Vermijd autoritten en laat je kat nooit alleen in de auto. Een auto warmt snel op en in een klein kattenmandje word het nog sneller warm.
Laat je kat met rust en probeer haar niet te activeren tot spelen.
Een airco in huis vinden katten meestal wel prettig, een ventilator niet. De wind door hun vacht vinden ze maar niks.
Houd in huis de gordijnen overdag dicht, zodat de temperatuur niet teveel oploopt.
Een vochtige handdoek op de grond is ook een fijne afkoeling. Leg nooit een vochtige doek op je kat. Dit gaat al snel broeien en zorg juist voor een hogere temperatuur.
Let op dat je kat niet per ongeluk op bijvoorbeeld een hete zolder opgesloten raakt en geef ze toegang tot de koelste plekken in huis. Vaak is dat de kelder of badkamer.
Zorg voor voldoende koel drinkwater. Stilstaand water warmt in de zomer snel op en krijgt daardoor al snel bacteriën en algen. Verschoon het daarom regelmatig.
Het water wat langer koel houden met een ijsblokje kan prima, maar zorg er wel voor dat het water niet te koud word. Dat geeft darmklachten bij je kat.
Vul de dagelijkse brokjes aan met natvoer of geef ze juist met de warmte wat meer natvoer. Voldoende vocht is belangrijk en katten halen hun vocht het liefst uit hun voedsel. Laat het natvoer niet te lang staan als je kat het niet direct opeet. Het bederft bij warmte snel en er komen vliegen op af.
Katten met witten oren en katten met weinig of geen haar zijn heel gevoelig voor de zon door het ontbreken van pigment. De UV-stralen kunnen de dunbehaarde oren snel verbranden, wat nogal eens lijdt tot huidaandoeningen of tumoren. Goed insmeren met speciale zonnecrème voor dieren en zorgen voor voldoende schaduwplekken is dan ook extra belangrijk voor deze katten.
Wanneer heeft een kat het echt te warm?
Een kat heeft het niet snel te warm, maar let op warme dagen altijd op of je kat niet gaat hijgen, plots overgeven of kwijlen.
Ook een verhoogde hartslag, ademhalingsproblemen of donkerrood gekleurd tandvlees kunnen duiden op oververhitting.
Probeer je kat af te koelen door kleine beetjes lauw water te laten drinken en de voetzooltjes en het buikje te koelen met water.
Informeer bij de dierenarts wat je verder moet doen.
Reacties