Heeft mijn kat last van stress?

Heeft mijn kat last van stress?

Heeft mijn kat last van stress?

Heeft mijn kat last van stress?

Geplaatst op 6-8-2020 door


Chronische en acute stress bij katten

 


Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam, wat zorgt dat het kan omgaan met kortdurende, veranderende situaties.

 

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van stress. In het algemeen ontstaat dit als de situatie voor de kat oncontroleerbaar en onvoorspelbaar is. Onder stress verstaan we kleine veranderingen waar het lichaam op reageert en daarna direct weer van hersteld, zoals wanneer je ergens van schrikt.
Stress kan ook een grote impact hebben; iet wat het lichaam niet meer kan opvangen en zorgt voor een constante verhoging van een gezond stresslevel.
 

 

Acute stress

 

Stress is niet per definitie slecht. Het is een overlevingsmechanisme. Hele snelle veranderingen in je hersenen, waaronder de toename van adrenaline, zorgen ervoor dat het lichaam kan reageren op veranderende omstandigheden. Dit noemt men kortdurende of ook wel chronische stress.

Met acute stress kan een kat in principe goed omgaan. Dit speelt als de situatie (tijdelijk) niet voorspelbaar en/of niet beïnvloedbaar is. Bijvoorbeeld als de bel gaat, er een prooi gezien word of als er een vreemde kat langs loopt. 
 

Katten geven subtiele stress signalen af. Let maar eens op:

 
  • Kort aflikken van de neus
  • Plotseling krabben of likken van de vacht
  • Plotseling gapen
  • Voorpootje optillen
  • Uitschudden of rillingen over de rug

Niet alle signalen geeft de kat tegelijk af en niet alle katten laten alle signalen zien, maar als je goed op je kat let, ga je de signalen herkennen. 
 

 

Chronische stress

 

Katten zijn gevoelig voor stress. Zij leven het liefst in een omgeving die voorspelbaar en controleerbaar is. Als de kat de situatie niet meer kan voorspellen of beïnvloeden en zo voortdurend onder spanning staat, spreken we van chronische stress. 

Dit kan ontstaan doordat een kat slecht gesocialiseerd is en daardoor in de kitten periode niet heeft leren omgaan met stress of omdat de leefomgeving van de kat teveel stress met zich meebrengt. Bijvoorbeeld teveel katten op een te kleine ruimte, niet de beschikking over voldoende basisbehoefte voor de kat, een onvoorspelbare leefomgeving of spanningen in huis.
 

Chronische stress kan leiden tot één of meerdere fysieke problemen:

 
  • verminderde weerstand, terugkerende blaasontstekingen (zonder bacteriële oorzaak), een verhoogde bloeddruk en een verhoogde kans op suikerziekte.
  • Gedragsmatige veranderingen zoals onzindelijkheid en agressie
  • Minder of juist meer gaan eten en/of drinken
  • Slechter verzorgen van de vacht.
  • Constante alertheid of schrikkerig en trekt zich terug of verstopt zich
  • Minder actief of speelt zelfs helemaal niet meer
 

Bij chronische stress is het van belang het welzijn van de kat te verbeteren. Neem tijdig contact op met een dierenarts om medische problemen uit te sluiten en informeer voor een consult bij een kattengedragstherapeut.
Deze kan je ondersteunen in het proces tot een minder gestresste kat. 

     
kattengedrag

Reacties

Recente berichten
post image
Voerpuzzels; Niet alleen als voedselverrijking
Een voerpuzzel is niet alleen als mentale verrijking voor je kat. Ook kan het je kat helpen tijdens het afvallen....
post image
waarom krabt mijn kat?
waarom krabt een kat aan de meubels? Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis en meubels niet gesloopt worden door het gekrab van de kat?...
post image
Voerpuzzels ook geschikt voor natvoer
Sommige voerpuzzels zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik met natvoer, andere puzzels zijn ontworpen voor brokjes. Welke voerpuzzels zijn geschikt voor beide?...
post image
Verminder vuurwerkangst bij je kat
Een fijnere oud en nieuw voor je kat met deze tips! Verminder vuurwerkangst bij je kat...
post image
Top 15 Veilige planten voor katten
Veel planten zijn giftig voor katten. Gelukkig zijn er ook een heel aantal prachtige planten die wel veilig zijn voor je kat...