Speeltips voor katten

Speeltips voor katten

Speeltips voor katten

Speeltips voor katten

Geplaatst op 20-10-2020 door


Mijn kat heeft een mand vol kattenspeeltjes, waarom speelt hij er niet mee?
 
Katten spelen graag, maar wel met de juiste speeltjes. Lees de blog voor speeltips voor katten
Iedere kat speelt graag. Niet alleen kittens, maar ook de oudere kat die bijna de hele dag lui op de bank ligt. Spelen is niet alleen leuk voor je kat, het heeft ook wel degelijk een functie. Je kat word er fitter van, het stimuleert het natuurlijk jachtgedrag en gaat verveling tegen. En samen spelen met je kat versterkt jullie band!

 

Zorg voor bewegend kattenspeelgoed


Een kat heeft een trigger nodig. Stil liggende speeltjes stimuleren niet. Een mand vol speeltjes is voor de meeste katten daarom ook niet interessant. Pak je een speeltje uit de mand en je gaat daar samen mee spelen,
dan zul je zien dat het al snel interesse wekt en je kat wel met het speeltje wil spelen. 

De aandacht van de kat word langer vastgehouden door het knipperende LED in de Bat-a-bout van Kong. Of een speeltje wat brokjes achterlaat door het te bewegen, zoals de Doorway Dangli van Petsafe of een speelbal.
Door de beweging en de beloning in de vorm van een brokje blijft het langer aantrekkelijk voor je kat om ermee te spelen.


AFP interactive treat dispenser spelen en beloond worden met brokjes

Voldoende afwisseling


Balletjes in alle kleuren en maten. Leuk, maar je kat is zo uitgekeken op allemaal hetzelfde soort speeltjes. Zorg dus niet alleen voor het afwisselen van speeltjes, maar ook afwisseling in het soort speeltjes.
Kattenhengels, balletjes, knuffelspeeltjes met kattenkruid, kattenspeeltjes van natuurlijke materialen. De pagina met kattenspeeltjes laat verschillende speelmogelijkheden zien.
Trappelzakjes en knuffeltjes met catnip, speeltjes met een knipperend lampje, maar ook speelhengels en verschillende soorten balletjes zoals de leuke Furry Fluffers.

 

Boots het natuurlijk gedrag van een kat na

Een jagende kat ziet een prooi, ligt op wacht en springt erop af als de prooi stil zit. Daarna word de prooi -als het goed is- gevangen, of -met een beetje pech- is de prooi te snel en rent of vliegt weg.
Houd dit natuurlijke gedrag van de kat in gedachten bij het spelen met je kat.
Dit jachtgedrag kan goed nagebootst worden met de extra lange speelhengel van Tabby Tijger. De speelhengel word geleverd met een standard Deluxe vogel,maar deze hanger kan verwisseld worden voor andere hangers zoals het felgekleurde neon visje of de prachtige nachtvlinder van Tabby Tijger.


Speel in de goede richting

katten spelen graag met speeltjes aan een speelhengel  
Gooi muisjes, balletjes en andere voorwerpen altijd van je kat af. Een prooi loopt ook niet naar de kat toe! Je kat zal hierdoor eerder geprikkeld raken en tot spelen overgaan.
Een speelhengel heel snel heen en weer bewegen om je kat in actie te krijgen lijkt leuk, maar levert eerder irritatie dan stimulatie op bij je kat. Probeer het gedrag van bijvoorbeeld een vogel of muis na te doen. Een vogel zit stil, fladdert een eindje door de lucht, gaat weer zitten, loopt een stukje over de grond. Een muisje verstopt zich achter een kast, komt een stukje tevoorschijn, rent weg en verstopt zich weer. Zo blijft het spel afwisselend voor je kat en ook leuk voor jezelf.
 

Niet alleen in de lucht spelen met een speelhengel

Katten zijn fervent muizenvangers en reageren snel op bewegingen op de grond.
Sommige katten vinden prooien die door de lucht vliegen maar niks, maar zijn juist grote fan van alles wat op de grond zit en loopt.

 

Verstop het speeltje

Een muis waar je kat zo graag achteraan rent verstopt zich graag ergens achter of in holletjes en ritselt onder de struiken in de tuin. Door een speeltje of speelhengel deels te verstoppen onder bijvoorbeeld een krant of kleedje daag je je kat uit op zoek te gaan naar het speeltje. Laat het speeltje afwisselend snel en weer langzaam bewegen.

 

kat speelt op de grond met een fluffy kattenspeeltje

Het doel van jagen

Het uiteindelijke doel van je kat is het vangen van de prooi. Laat daarom tijdens het spelen de kat zo nu en dan het speeltje -de prooi- echt vangen. Natuurlijk kan de prooi ook zo nu en dan weer ontsnappen. Laat je je kat de prooi nooit vangen, dan zal de interesse al snel voorbij zijn.
 

Stop niet abrupt met spelen

Een kat raakt gefrustreerd als ze net lekker in het spel zit en jij dan plotseling stopt. Bouw het spel rustig af door je kat de prooi te laten vangen of laat het speeltje steeds iets rustiger bewegen, zodat je kat ook rustiger word. Na afloop van het spelen, is een trappelkussentje zoals de Giant Fish of een kleinere Cat pillow een welkome afsluiting voor je kat. 
spelen, kattenspeelgoed, speelhengel, speeltips, voerspeeltjes

Reacties

Recente berichten
post image
Voerpuzzels; Niet alleen als voedselverrijking
Een voerpuzzel is niet alleen als mentale verrijking voor je kat. Ook kan het je kat helpen tijdens het afvallen....
post image
waarom krabt mijn kat?
waarom krabt een kat aan de meubels? Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis en meubels niet gesloopt worden door het gekrab van de kat?...
post image
Voerpuzzels ook geschikt voor natvoer
Sommige voerpuzzels zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik met natvoer, andere puzzels zijn ontworpen voor brokjes. Welke voerpuzzels zijn geschikt voor beide?...
post image
Verminder vuurwerkangst bij je kat
Een fijnere oud en nieuw voor je kat met deze tips! Verminder vuurwerkangst bij je kat...
post image
Top 15 Veilige planten voor katten
Veel planten zijn giftig voor katten. Gelukkig zijn er ook een heel aantal prachtige planten die wel veilig zijn voor je kat...