Hoe introduceer je een voerpuzzel

Hoe introduceer je een voerpuzzel

Hoe introduceer je een voerpuzzel

Hoe introduceer je een voerpuzzel

Geplaatst op 24-2-2021 door

Voor het eerst een voerpuzzel?


Wil je voor het eerst een voerpuzzel, activityboard, voerspeeltje of slowfeeder introduceren aan je kat?
Misschien heeft je kat overgewicht, eet je kat veel te snel waardoor hij last krijgt van zijn darmen of zelfs vaak na het eten moet overgeven of heb je een slimme kat die je wat extra uitdaging wil bieden?
Er zijn uiteenlopende redenen om een voerpuzzel te introduceren aan je kat.

In alle gevallen zal je kat moeten wennen aan het eten via een voerpuzzel.
Direct een moeilijke voerpuzzel voorzetten en daar de gehele maaltijd in aanbieden is daarom niet verstandig.

 

Eerste introductie van de voerpuzzel

Een slowfeeder of activityboard waar het voer makkelijk uit te halen is en waarin je kat het voer goed kan ruiken en kan zien is een mooie beginstap.
Slowfeeders en activityboards zijn er in verschillende versies, afmetingen en kleuren en heel handig; het merendeel is geschikt voor de vaatwasser!
Heb je een hele slimme kat dan kan een wat moeilijker denkspel een goede vervolgstap zijn.

Een activityboard bestaat uit meerdere uitdagingen in één. De meeste activityboards bestaan uit hele gemakkelijke en wat moeilijkere activiteiten, apart van elkaar te vullen en te combineren met elkaar. 
Slowfeeders zijn net een stapje meer dan een gewoon etensbakje voor je kat. Het bakje is opgedeeld met verhoogde randen, waardoor je kat niet alle brokken er zomaar uit kan eten. Deze manier van eten geven zorgt dat je kat maar een kleine hoeveelheid brokken per keer kan opeten, waardoor er langzamer gegeten wordt. Je kat zal met zijn snuit of pootjes moeten prutsen om de brokjes uit de slowfeeder te krijgen.


•    Het beste moment om een voerpuzzel te introduceren, is het moment dat de kat normaal eten krijgt of in ieder geval als hij honger heeft. Want, waarom zou je kat moeite doen voor brokjes als er een bakje klaar staat en hij al de hele dag zijn buikje vol heeft kunnen eten?

•    De dagelijkse brokken zijn voor sommige katten al lekker genoeg, andere katten moeten iets meer gestimuleerd worden. Zorg dan voor iets extra lekkers wanneer je de voerpuzzel introduceert. Een ander merk brokjes of wat kattensnoepjes zijn dan vaak net wat verleidelijker voor je kat.

•    Leg het lekkers in bijzijn van je kat op een makkelijke plek in de voerpuzzel, de kat ziet waar de snoepjes heen gaan en zal zelf proberen ze op dezelfde manier er uit te krijgen. Zo heeft je kat in de gaten dat hij met een beetje moeite, wat lekkers krijgt! Dit kun je steeds een stukje uitbouwen tot de wat moeilijkere plaatsen in de voerpuzzel.
•    Laat je kat zien hoe hij bij de brokjes kan en help hem een handje. Samen werken vind een kat fijn en versterkt tevens jullie band.

•    Gaan de makkelijke plekjes in de voerpuzzel goed met wat lekkers, leg er dan steeds meer van de gewone brokken in, die je anders in het voerbakje zou doen.


Sommige katten hebben heel snel door hoe het werkt en vinden het leuk om voor het beetje inspanning beloond te worden met een snoepje/brokje. Andere katten moet je wat meer stimuleren. Houd dus vooral in het begin in de gaten hoe je kat er mee om gaat. Hoe makkelijker je kat het lekkers uit de puzzel haalt zonder gefrustreerd te worden, hoe moeilijker je het kunt maken.
Word de puzzel te makkelijk, dan kun je gaan proberen de wat moeilijkere plekjes in de puzzel te gebruiken of een wat moeilijkere puzzel te introduceren. Een waarvan de kat met zijn pootjes eerst een dekseltje moet openen, of met zijn pootje een schuifje opzij duwen bijvoorbeeld.

Alle voerpuzzels zijn geschikt voor brokjes/snoepjes, een aantal zijn ook geschikt voor zachtvoer. Stuur bij twijfel even een email voor advies!    


Let op!

Het is voor een kat belangrijk dat hij blijft eten. Vervang daarom niet direct het hele voerbakje voor een voerpuzzel, maar bouw dit op en help je kat op het begin.


Voerpuzzels zijn geschikt voor alle katten, maar dat wil niet zeggen dat alle voerpuzzels direct voor élke kat geschikt is. Er zijn katten die een voerpuzzel niet begrijpen of de voerpuzzel echt niet leuk vinden. Probeer het een periode regelmatig en kijk hoe je kat er op reageert.     

 Wil je meer weten over het introduceren van een voerpuzzel? Stuur mij een berichtje en ik help je graag!
 
 
voedselpuzzel, voerpuzzel, voerspeeltje, antischrokbak, slowfeeder, voedselverrijking, denkspel

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!