De voordelen van eten uit een voerpuzzel

De voordelen van eten uit een voerpuzzel

De voordelen van eten uit een voerpuzzel

De voordelen van eten uit een voerpuzzel

Geplaatst op 9-2-2021 door

Voerpuzzels; een natuurlijke manier van eten


Vanuit de natuur is een kat gewend te moeten werken voor zijn eten. Een prooi dient zich niet op een bordje aan. Daar zal een kat voor op jacht moeten.
Van nature zijn katten gewend het grootste deel van de dag bezig te zijn met jagen en eten. Wel 10-20 kleine maaltijden per dag.
Toch krijgen de meeste huiskatten hun eten op gezette tijden en eten uit een bakje waar ze geen moeite voor hoeven doen.


Een voerpuzzel is als een voerbak met hindernissen. Deze zijn er als zogenaamde slowfeeders; een voerbak met verhogingen en patronen of meer als puzzel; bakjes, vakjes en tunneltjes waar je kat de brokjes uit moet vissen.
Hierdoor is je kat langer bezig om de maaltijd op te eten, net als in de natuur.een antischrokbak zorgt dat je kat rustiger eet
 

  • Gaat verveling tegen

    Omdat je kat meer moeite moet doen en moet nadenken hoe hij bij de brokjes komt, wordt je kat mentaal meer uitgedaagd. Ieder brokje is weer een beloning.
    Mentale uitdaging is belangrijk om verveling en daardoor ongewenst gedrag, tegen te gaan.
     

  • Stimuleert een gezonde manier van eten

    Een gezond eetpatroon wordt verstoord, door maar enkele keren per dag te kunnen eten. De kattenmaag verteert een maaltijd al in 3 uur, waardoor de kat lang moet wachten voor hij weer een maaltijd krijgt en daartussen flinke trek zal krijgen.
     

  • Helpt overgewicht voorkomen en helpt op een gezonde manier afvallen

    De maag heeft tijdens het eten tijd nodig om een signaal te geven aan de hersenen dat de kat voldoende gegeten heeft. Eet de kat heel snel, dan komt dit signaal pas door nadat er al teveel gegeten is. Met een voerpuzzel zorg je ervoor dat je kat langzamer eet, waardoor er een verzadigd gevoel optreed voordat de kat teveel gegeten heeft.
     

  • Voorkomt schrokken en overgeven

    Door te snel eten krijgt de maag niet de tijd om uit te zetten en zich aan te passen aan de hoeveelheid eten. Hierdoor is er al snel geen plaats voor meer eten en gaat je kat overgeven. Door de maaltijd te geven in een voerpuzzel, dwing je je kat langzamer te eten, waardoor de maag zich beter kan aanpassen en de kans verkleind dat je kat moet overgeven.
     



een strategische voerpuzzel zorgt voor mentale verrijking van je katEr zijn verschillende soorten voerpuzzels, intelligentiespellen en activityboards. Zo heb je voerbakjes met diepe en minder diepe vakjes. Ookwel slowfeeders of antischrok-voerbak genoemd.
Of een puzzel met verschillende tunneltjes en bakjes om de brokjes uit te vissen en zelfs puzzels met vakjes en deksels die geopend moeten worden voor je kat bij de brokjes kan.

Probeer vooral uit wat je kat leuk vindt en welke manier van eten jouw kat voldoende uitdaging biedt. Niet iedere kat is even slim en niet iedere kat vind iedere voerpuzzel leuk.
Een kat leert snel en wordt steeds behendiger in het bemachtigen van zijn brokjes als je iedere dag het eten op dezelfde manier geeft. Probeer daarom regelmatig af te wisselen met een ander soort voerpuzzel of slowfeeder. Zo blijft je kat het leuk vinden te werken voor zijn voer.
Naast voerbakken zoals slowfeeders en voerpuzzels zijn er ook voerspeeltjes. Een treat dispenser die brokjes of snoepjes laat vallen na een bepaalde manier van beweging of bijvoorbeeld een voerbal of wiebel-ei. Voerspeeltjes zorgen tevens voor extra fysieke inspanning. Vul een voerspeeltje met brokjes en laat je kat al rennend achter het speeltje aan de brokjes eten die eruit vallen. Voerspeeltjes zijn er in verschillende soorten en de meeste zijn ook nog eens verstelbaar in moeilijkheidsgraad.


Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, kijk dan snel verder op de site of lees eerst de blog "Hoe introduceer je een voerpuzzel".



voerspeeltjes geven een beloning in de vorm van brokjes of snoepjes tijdens het spelen ermee
 

voedselpuzzel, voerpuzzel, voerspeeltje, antischrokbak, slowfeeder, voedselverrijking

Reacties

Recente berichten
post image
Voerpuzzels; Niet alleen als voedselverrijking
Een voerpuzzel is niet alleen als mentale verrijking voor je kat. Ook kan het je kat helpen tijdens het afvallen....
post image
waarom krabt mijn kat?
waarom krabt een kat aan de meubels? Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis en meubels niet gesloopt worden door het gekrab van de kat?...
post image
Voerpuzzels ook geschikt voor natvoer
Sommige voerpuzzels zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik met natvoer, andere puzzels zijn ontworpen voor brokjes. Welke voerpuzzels zijn geschikt voor beide?...
post image
Verminder vuurwerkangst bij je kat
Een fijnere oud en nieuw voor je kat met deze tips! Verminder vuurwerkangst bij je kat...
post image
Top 15 Veilige planten voor katten
Veel planten zijn giftig voor katten. Gelukkig zijn er ook een heel aantal prachtige planten die wel veilig zijn voor je kat...