Het nut van een voerpuzzel voor je kat

Het nut van een voerpuzzel voor je kat

Het nut van een voerpuzzel voor je kat

Het nut van een voerpuzzel voor je kat

Geplaatst op 9-2-2021 door

Probeer eens een voerpuzzel of slowfeeder.


Heeft jou kat het voerbakje ook altijd zo snel leeg?
Of geeft je kat na het eten vaak over?


Vanuit de natuur is de kat gewend te moeten werken voor zijn eten. Een prooi dient zich niet op een bordje aan. Daar zal de kat voor op jacht moeten.
Toch eten de meeste huiskatten het merendeel van het eten uit een gewoon bakje waar ze geen moeite voor hoeven doen.Een voerpuzzel is als een voerbak met hindernissen. Deze zijn er als zogenaamde slowfeeders; een voerbak met verhogingen en patronen of meer als puzzel; bakjes, vakjes en tunneltjes waar je kat de brokjes uit moet vissen. Hiermee is je kat langer bezig om de maaltijd op te eten. Dit heeft meerdere voordelen.een antischrokbak zorgt dat je kat rustiger eet<

 

  • Een voerpuzzel gaat verveling tegen

Omdat je kat meer moeite moet doen en moet nadenken hoe hij bij de brokjes komt, word je kat mentaal meer uitgedaagd. Ieder brokje is weer een beloning. Mentale uitdaging is belangrijk om verveling en daardoor ongewenst gedrag, tegen te gaan.

 

  • Een voerpuzzel is goed tegen overgewicht

De maag heeft tijdens het eten tijd nodig om een signaal te geven aan de hersenen dat de kat voldoende gegeten heeft. Eet de kat heel snel, dan komt dit signaal pas door nadat er al teveel gegeten is. Met een voerpuzzel zorg je ervoor dat je kat langzamer eet, waardoor er een verzadigd gevoel optreed voordat de kat teveel gegeten heeft.
 

  • Een voerpuzzel voorkomt overgeven meteen na het eten

Door te snel eten krijgt de maag niet de tijd om uit te zetten en zich aan te passen aan de hoeveelheid eten. Hierdoor is er al snel geen plaats voor meer eten en gaat je kat overgeven. Door de maaltijd te geven in een voerpuzzel, dwing je je kat langzamer te eten, waardoor de maag zich beter kan aanpassen en de kans verkleind dat je kat moet overgeven.


Er zijn heen strategische voerpuzzel zorgt voor mentale verrijking van je kateel veel verschillende soorten voerpuzzels en slowfeeders. Zo heb je bakken met diepe groeven maar ook met minder diepe. Je hebt voerbakken met een heel patroon of gewoon bakken met één of meerdere verhogingen. Of een puzzel met verschillende tunneltjes of de brokjes uit te vissen en zelfs puzzels met vakjes die geopend moeten worden voor je kat bij de brokjes kan.

Probeer vooral uit wat je kat leuk vind en welke manier van eten je kat voldoende uitdaging bied. Niet iedere kat is even slim en niet iedere kat vind het direct leuk. 
Een kat is slim en wordt steeds behendiger in het bemachtigen van zijn brokjes als je iedere dag het eten op dezelfde manier geeft. Probeer daarom regelmatig af te wisselen met een ander soort voerpuzzel of slowfeeder. Zo blijft je kat het leuk vinden te werken  voor zijn voer.

Naast voerbakken zoals slowfeeders en voerpuzzels zijn er ook voerspeeltjes. Een treat dispenser die brokjes of snoepjes laat vallen na een bepaalde manier van beweging of bijvoorbeeld een voerbal. Een voerbal zorgt tevens voor extra fysieke inspanning. Vul de voerbal met brokjes en laat je kat al rennend achter de bal aan de brokjes eten die uit de bal vallen. Deze voerballen zijn er in verschillende soorten en de meeste zijn ook nog eens verstelbaar in moeilijkheidsgraad.
Kijk ook bij voerpeeltjes naar de moeilijkheid ervan. Zorg dat het speeltje niet te moeilijk is, zodat je kat het al snel opgeeft, maar ook niet te gemakkelijk waardoor je kat er zo mee klaar is.


Denk je dat een voerpuzzel, slowfeeder of voerspeeltjes iets is voor jouw kat? Kijk dan eens bij de voerpuzzels. Hier vind je een heel aantal voerpuzzels en slowfeeders. Ook voor voerspeeltjes en deskundig advies kun je altijd terecht.

voerspeeltjes geven een beloning in de vorm van brokjes of snoepjes tijdens het spelen ermee

 

voedselpuzzel, voerpuzzel, voerspeeltje, antischrokbak, slowfeeder, voedselverrijking

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!